Archive for the Umum Category

Demam

Posted in Umum on April 6, 2009 by fackaladingdong

aku dah habis praktikal…

aku dh balik rumah…

emak aku kena demam…

demam luar biasa…

hari-hari…

setiap masa…

setiap saat…

hari sabtu lagi teruk…

demam AF…

sekian…

Advertisements

Dalam kondisi stress…

Posted in Umum on March 26, 2009 by fackaladingdong

aku stress…

pendrive rosak…

segala data, gambar dan report aku ada tersimpan dalam pendrive…

aku semakin stress…

sebagai seorang jurutera, aku mengaplikasikan pelajaran Applied Mechanic untuk melepaskan stress aku…

dan inilah hasilnya…

dsc01800

sekian…

Inspection

Posted in Umum on February 6, 2009 by fackaladingdong

assalamualaikum semua…

sudah lama aku tak update blog kesayangan aku ni… perkembangan kerja aku sekarang amat baik… logbook aku pun sekarang ni dah separuh buku aku tulis…

sekarang aku dah jadi Trainee QA Assistant Engineer…jadi sekarang kerja lebih kepada inspection…
p2050743

inilah kumpulan inspection yang masih lagi menjalani latihan…

sekian…

Yuhuuu!!!

Posted in Umum on December 2, 2008 by fackaladingdong

hallo everybody!!!!

wah!! long time no news ha..really miss u guys la…

u noe ha, today is my second day at UMW doing my practical.. wallaweh…really syok here… not much pressure working here… on the first day ha, i only jalan-jalan here… walking around meet my new partner and so on.. then today ha, Mr. Ah Seng gave me itu CNC Lathe Machine Operator’s Manual book for me to read how to operate that machine… what so funny, he gave me book with mandarine written… Aiyoo!!!

“Mr.Ah Seng, how am i to read this book?? i dont understand mandarin…” he replied, “Aiyaa… you just watch the diagram la…for sure u understand..”

“owh..like that ha??? ok-ok… i’ll do it…”

but in the end i understand that book…so my job today was reading that book and added with some supplement book, the English manual books…

sorry ha i write my blog with English today… 

tomorrow i’ll operate the CNC machine..wish me luck ha…

Hastapronto…

Sekian…

Review

Posted in Umum on November 14, 2008 by fackaladingdong

ini adalah semester terakhir bagi aku dan rakan-rakan untuk menuntut ilmu di sini, lepak sama-sama, enjoy sama-sama, dan menjawab final exam sama-sama. semester depan kita akan membuat hala tuju masing-masing iaitu menjalani latihan industri. ada yg dapat LI company yang sama kira boleh stay in touch lg.. dan yg LI sorang-sorang macam aku kena la pandai-pandai nak hidup… sempena dengan semester terakhir bersama, aku nak buat sikit review sikit pasal coursemate aku ni… turutan review member aku ini mengikut rumah masa di KKE dulu…

1.Epul Ayie- beliau adalah housemate aku…kadang-kadang penting juga bagi aku untuk kejutkan aku bangun pagi kalau aku terlajak tido..haha…selalunya aku yg kejut beliau…mula-mula aku kenal beliau time dalam bus masa minggu orientasi…masa dlm bus kami berkenalan, beliau bgtau aku yg beliau ni dari sekolah agama… dia tak minat engineering awal-awal dulu dan cakap beliau mintak Law dalam Syariah, tiba-tiba je KUKUM berminat mengambil beliau jadi student engineering…

2.Haris Hafiz- beliau ni jiran depan rumah aku… aku lupa masa bila aku kenal beliau ni… tp aku penah ingat dia ni penah nk ngorat awek sebelah rumah dia..bkn  betul-betul sebelah rumah, rumah seberang jalan… beliau penah buat friendster profile rumah KKE IIZ… skrg aku tgk profile rumah tu dh lame x online.. beliau suka kutuk kawan-kawan beliau dengan pelbagai perumpamaan..haha…beliau mempunyai blog http://www.inuts-kebarangkalian.blogspot.com 

3.Haminuddin- beliau housemate haris masa kat KKE dlu…x ingat juga bila aku kenal beliau…beliau suka main dota.. pendiam sikit…suka simpan rambut panjang-panjang… pakai cermin mata… ramai awek yg nk ngorat dgn dia ni..hehe…

4.Montrey- duduk sebelah rumah Haris, berketurunan siam dari Pendang… memperkenalkan ayat ‘Cekang’ kepada kawan-kawan dia… suka ponteng kelas, nama beliau menjadi nama kegemaran lecturer semasa check attendant… mendapat biasiswa Jpa, tersenarai dalam Senarai Dekan, Dewa Applied Mechanic, ada skandal dengan awek di sini…mempunyai 4 orang adik di UniMAP…

5.Goh Kian Heng- sorang-sorangnya coursemate berketurunan chinese. roomate Montrey ketika di KKE. Same hometown dengan aku iaitu BP… amat kedekut nak bg org lain tiru report n assgment dia…haha…sepanjang semester aku sama group dgn beliau…semasa cuti semester, dia yg selalu tolong belikan aku tiket bus nk balik perlis… thanks bro…

6.Yap- adik kepada Montrey…beliau bkn chinese mahupun siam…nama sebenar beliau Mohd. Faizal…seorang penggemar Dota dan dikenali sbg sayur ketika main Dota…mungkin masa main Dota dia suka mkn sayur..hahaha…gara-gara dota beliau terpaksa repeat sbjek hubungan etnik bersama salim sebab leka bermain dota sampai jadual final exam paper tersebut pun boleh lupa..

7.Salim-adik kepada montrey juga…roomate yap di KKE..penggemar Dota juga…tetapi bermain lebih baik berbanding Yap…suka tidur(boleh jadi PM malaysia) dan mengharapkan Yap untuk kejutkan beliau dimana perangai Yap lebih kurang dengan beliau.. kebolehan beliau adalah makan 3bungkus maggi dengan sekali suap sahaja..sampai sekarang beliau masih memegang rekod tersebut…beliau mempunyai kemahiran dalam bermain basketball dan futsal..

8.Firdaus a.k.a Pidot- anak Doktor…selalunya aku pergi kelas tumpang kereta beliau..terima kasih sebab tumpangkan aku…boleh dikategorikan sebagai budak dekan… kebolehan beliau mempunyai jari yg amat pantas menaip… kalau tgk jari beliau menaip seolah-olah jari beliau ni menari salsa di atas keyboard…

9.Ucai- aku tak tahu nak cakap ape pasal dia ni…terlebih aktif daripada seorang manusia biasa mungkin kerana beliau ni berkawan dengan orang asli di hutan Sg.Koyan…Anggota PALAPES UniMAP yg setia… memegang jawatan PRM dlm palapes…mantap la…mempunyai kereta kancil khas untuk keluar bersama awek dan rakan-rakan..

10.Poca- mendapat gelaran Poca semasa orientasi ketika mengemukakan pendapat beliau berkenaan orientasi dan dengan yakin sekali menyebut perkataan poca-poca yg sepatutnya perkataan poco-poco…mempunyai ilmu yg mendalam mengenai agama…juga mempunyai ilmu mendalam dalam ilmu kebatinan sehingga Goh pun boleh berminat dgn ilmu tersebut…amat lincah bersilat tetapi pernah menerima tapak kaki oleh orang kuala perlis…

11.Ungku Faiz- adik kepada montrey..berketurunan bugis serta kesultanan johor…selalu hang out bersama-sama dengan Bak dan Mon. mempunyai bisnes maxis postpaid… pernah membawa motor lagenda yg paling laju di perlis…

12.Jailani- housemate faiz semasa di KKE.anggota palapes…berasal dari Mersing…lefthanded sama seperti aku…selalunya rahsia akan terbongkar dari mulut beliau kalau sesiapa ingin menyimpan rahsia…haha… kalau sesiapa nk cari awek junior, sila rujuk kepada beliau…

13.Fariman- pelajar dari kolej tentera… awek beliau bernama izzati… menjalankan bisnes sewa kereta.. mempunyai sebuah kancil berwarna merah… kalau nak tau kelas batal atau tak kami akan rujuk kepada beliau… 

14.Syakir- housemate fariman…berasal dari selangor…suka main game The Sims 2… berminat dalam design rumah… aku menjadi rakan kongsi beliau dalam satu bisnes… kawan baik beliau adalah seorang nurse..hehehe…. terlibat dalam tender makan malam bersama aku, epul, jai dan art…

15.Art- nama beliau khairul azhar… beliau boleh dikatakan sebagai bos aku dalam satu perniagaan…hehehe… dari segi gerak geri beliau dan juga percakapan, beliau boleh dikategorikan sebagai lalang terbesar…haha… muka beliau ni amat susah untuk ditafsirkan sama ada dia menipu atau pun bercakap betul… itulah kadang-kadang orang tidak selalu percaya cakap dia…

16.Tun- budok kelate dari gua musang… blogger adegankhayalantunteja… duduk belakang rumah haris.. mempunyai sebuah motor lagenda diimport dari gua musang bernombor pendaftaran DBE ataupun orang DEBE dari gua musang..mempunyai abang bernama Azizi di sini..hahaha…

17.Bak- housemate Tun..skrg dh jadi roomate Tun… blogger kepada bakthebugi…jambu giler dia ni…mempunyai nama yg eksotik sekali iaitu Badrul…nama sebenar beliau adalah zul…

18.pejol- budok ganu…aku kdg-kdg selalu ckp ganu dgn dia…ape lg aku nk ckp psal dia ni…ntah la…oohhh…dia ni awek keliling pinggang…hahaha…

19.amy wikipedia- budak 4flat…bijak, pandai, jiwang..hahahaha…. dia la salah satu ensiklopedia bergerak dan bernafas…so kami akan menjadikannya sebagai bahan rujukan kami…amat diperlukan khidmatnya ketika exam….budak praktikal di Royal Selangor..

 

dh abis semua review budak-budak course aku.. yg pmpuan tu sorila… jari aku dh penat berdansa di atas ini papan kekunci… anyway aku ingin mengucapkan selamat maju jaya kepada semua rakan-rakanku… harap pada satu masa dapat kita gather ramai-ramai dan saling pangkah-memangkah… tak pun kita main game mafia.. ataupun kita bewawasan di atas motor Yamaha SS…

sekian…

tiada idea

Posted in Umum on October 18, 2008 by fackaladingdong

kepenatan aku hari ini selepas Sport inter college bola keranjang tadi… hampa dengan ketiadaan pengurus pasukan(tun dan haris) yang masih lena diulit mimpi… aku masih online… menunggu sesuatu dalam peti masuk e-mail aku… sesuatu yang penting… sesuatu yang penting sebagai carry mark aku untuk final exam aku… apa lagi… assignment la… namun hampa… apa yang dijanjikan hanya palsu…

jumaat malam lepas ada makan-makan di Kubang gajah… sambutan Aidilfitri@UniMAP… bila aku dapat tahu bahawa malam tersebut ada majlis sambutan hari raya… apa yang ada dalam benak fikiran aku hanya dua perkara sahaja:

  1. Makanan percuma, makanlah sebanyak mana yang mampu
  2. Duit raya
tapi tahun ini tidak semeriah sambutan aidilfitri tahun lepas… tiada artis jemputan(aku tak heran sangat pasal artis ni), dan perubahan yang paling drastik adalah booth makanan yang nampak sedikit… sate, nasi lemak, capati, aiskrim, dan ABC sahaja yg ada… berbeza dgn tahun lepas yg mempunyai pelbagai pilihan makanan… tapi aku tetap bersyukur dapat makan percuma serta Dato’ VC bg duit raya RM10… terima kasih Dato’… Inilah kelebihan yang ada pada UniMAP… aku sayang UniMAP (secara ikhlas)…
sekian…

Phone conference in world war II with pemiutang…

Posted in Umum on October 16, 2008 by fackaladingdong

perbualan telefon dgn seseorang :

aku: hello…ada kat mana tu?? buat ape tu??

beliau: hello…ada kat hotel…duk main-main kot blkang..

aku: ha???? biar betul??? main kot blakang??

beliau: ish!!! main-main kat blkang hotel ni…jln2 tepi pantai…

aku: ooo…hahahahahahha(selama 10saat)…lain kali ckp tu biar terang!!!

beliau: haaa..yela…ada apa call ni???

perbualan seterusnya aku tak nak bg tau..hehehe….

huish…already 2 a.m…aku x dpt tido lg…puas tido di siang hari… website nst dibuka dan aku perasan tentang artikel ni…

Third World War II bomb found at university campus site :

KANGAR, THURS: 

A World War II bomb was unearthed today at the site of the Universiti Malaysia Perlis (UniMAP) campus in Ulu Pauh near here, the third such bomb to be found there so far.

The 430-kg bomb was spotted by heavy machinery operator Muhammad Ismail Mohd Ali, 25, when levelling the site at the hilly area at about 3.30 pm. 

He informed his supervisor who made a police report. 

Chief Inspector Zainuddin Che Engku Chik, an officer of the Bomb Disposal Unit at the Perlis police headquarters, said the 200-cm long bomb was the biggest found so far in the area and that it would be detonated at 8 am tomorrow. 

He said the unit had built a three-metre high barrier around the bomb to contain flying shrapnel. 

“The police will temporarily close the road near the campus site during the detonation as the force of the blast is expected to be felt two kilometres away,” he said.
amaran kepada student unimap yg akn masuk ke kampus baru itu!!! sentiasa la bertaubat semoga anda semua syahid dlm menuntut ilmu… hahahaha…
ok…aku nk buat announcement skit… kepada pemiutang-pemiutang yg mmberi hutang kpd aku…tlong inform kat aku klau aku masih belum settlekan hutang-hutang anda semua…. klau boleh bgtau tarikh, masa, dan tempat aku hutang anda…
sekian…